Kuchnia na Sardynii- ryby

Kuchnia sardyńska obfituje w wiele różnych, charakterystycznych tylko dla tego regionu, potraw. Od pieczywa, po sery, pyszne desery, a nawet pierogi. Swoje miejsce w jadłospisie przeciętnego Sardyńczyka szczególne miejsce zajmują również ryby. Ryby na Sardynii są bardzo ważne.

Tuńczyk błękitnopłetwy – podstawowa wiedza
Bardzo ważną dla społeczeństwa Sardynii jest ryba o nazwie tuńczyk błekitnopłetwy, będący istotnym elementem kultury i historii tego regionu. Niektóre miasta na wyspie dostosowywały funkcjonowanie do udanego- bądź nie- połowu tuńczyków. Przykładowo w mieście Portoscuso, w centrum miasta znajdował się dzwon, który rozbudzał całe miasto, jeśli udało się złowić rybę. Bicie dzwonu było również słychać, kiedy połów był nieudany lub gdy podczas połowu zginął człowiek- bo to także się niestety zdarzało; połów ryb potrafi być bowiem niebezpieczny. To pokazuje, jak ogromne znaczenie miał i wciąż ma ten przysmak. Potwierdza to również fakt, że od początku XXI wieku w mieście Carioforte organizuje się co roku międzynarodowy konkurs kulinarny GiroTonno, gdzie swoje chwile sławy przeżywa owy tuńczyk, ale można tam również zjeść oczywiście inne jego rodzaje.

Bottarga- czyli suszona ikra
Nie można w Sardynii przejść obojętnie wokół podawanej zwykle jako przystawki suszonej ikry- zwykle oczywiście z tuńczyka (bottarga di tonno). W przysmak ten zaopatrzyć można się także poza Sardynią. Jej głównymi producentami są jeszcze Kalabria oraz Sycylia. Produkcja jest otwarta na eksport, możemy spróbować dostać ją w Polsce. Jej przygotowanie polega na delikatnym wyjęciu gonad- umyciu ich i posoleniu. Następnie trafiają do drewnianych półek, gdzie się suszą. Trzeba regularnie przewracać je na drugą stronę i zmieniać sól. Jest to zatem powolny proces, wymagający od producenta cierpliwości. Gotową ikrę możemy dodać do spaghetti przyrządzanego w sposób tradycyjny. Sproszkowaną lub startą bottargę dodajemy do gotowego dania- tak robi się to na Sardynii, ale i w całych Włoszech, bo danie to jest niezwykle popularne w całym kraju.