Wybrzydzające dziecko przy stole? Za wszystko odpowiedzialny gen super smakosza!

Twoje dziecko to wybrzydzający niejadek? Trudno dogodzić mu daniami? Do dziś myśleliśmy, że to wada, ale za wszystko może być odpowiedzialny niezwykły gen.
Powoduje on inne odczuwanie różnych smaków. Jak działa gen supersmakosza? Sprawdź czy go posiadasz.

Gen supersmakosza

Zmysł smaku jest o wiele bardziej skomplikowany niż zmysł wzroku. Nie jest jeszcze dokładnie zbadane jak zmysły przekładają się na poczucie smaku, które odczuwamy w mózgu. Czego jednak możemy być pewni?
Za odczuwanie smaku odpowiedzialne są receptory umieszczone na naszym języku, pokarm dotyka kubków smakowych, smak łączy się z innymi zmysłami w mózgu i zaczynamy go odczuwać.

Każdy z nas odczuwa smak inaczej. Niektórzy są wybredni, dlatego, bo mają swoje ulubione smaki i nie są otwarci na próbowanie nowych dań. To raczej kwestia gustu i podejścia do eksperymentów kulinarnych.
U niektórych wybrzydzanie może mieć związek z nauką. To tak zwani supersmakosze. Mają oni tak dużo kubków smakowych, że odczuwają smak o wiele intensywniej niż większość ludzi.

Girzka supermoc

Brzmi to jak supermoc, dzięki której możemy cieszyć się z każdej potrawy odczuwając jej intensywny smak.
Bycie supersmakoszem często sprawia, że osoby o tej cesze wybierają “mdłe” potrawy. Dlaczego tak się dzieje?
Oprócz większej ilości kubków smakowych, suoersmakosze mają gen TAS22R38, który jest receptorem smaku wzmagającym gorycz w jedzeniu. Dlatego supersmakosze odczuwają szczególnie silnie gorzki smak w takich produktach jak: kawa, piwo, czekolada, Bruksela, rzepa czy grejpfrut.

Nawet 25 proc. populacji może być supersmakoszami (większość to kobiety), 50 proc. to osoby o średnio wrażliwym zmyśle smaku, a reszta to osoby o mało czułym smaku. Niektórzy suoersmakosze posiadają tak silnie rozwinięte kubki smakowe, że unikają nawet smaku słodkiego i słonego. Ta umiejętność bywa przekleństwem w układaniu sobie diety.

Eksperyment niebieskiego języka

Czy da się sprawdzić czy mamy gen supersmakosza? Czy może po prostu jesteśmy wybredni? Można spróbować wyżej wymienionych produktów i sprawdzić jak bardzo odczuwamy ich gorycz albo zrobić eksperyment niebieskiego języka.

Zdobądź niebieski barwnik, spożywczy kawałek plastra i szkła. Nałóż odrobinę na przednia część języka i przyklej w tym miejscu plaster. Tym sposobem można zauważyć i policzyć wystające kubki smakowe (nadal w kolorze różowym). Jeżeli zauważysz więcej niz 36 brodawek oznacza to, że prawdopodobnie jesteś supersmakoszem. Mniej niż 15 oznacza mało czuły gen smaku, a ilość kubków smakowych między 15-35 klasyfikuje Cie jako kogoś o przeciętnym odczuwaniu tego zmysłu.